Neuromusculaire Triggerpoint therapie

Wat is neuromusculaire triggerpoint therapie?

Neuromusculaire therapie bestaat uit meerdere therapievormen waarbij de neuromusculaire therapeut veel kennis en aandacht heeft voor het verbeteren in de samenwerking van zenuwen, spieren en gewrichten. De therapie is gericht op pijnpunten, triggerpoints (spierknopen) te verhelpen in het bewegingsapparaat. Het doel van de therapie is in veel gevallen gericht op vermindering van de klachten door onder meer verbetering van de houding. Bij een correcte myofasciale diagnose zijn de resultaten met triggerpoint therapie; manueel/(zelf)massage/dry needling vaak zeer effectief. 

Of het nu gaat om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, de lichamelijke gevolgen van een ongeluk (lang geleden) of ziekte, een verkeerde beweging of gewoon omdat het lichaam overbelast of onderbelast is geraakt. Ik inventariseer en onderzoek tijdens uw eerste bezoek uw klacht en het klachtenverloop en start in overleg met u een behandelplan waarbij ik afhankelijk van uw klachten de juiste werkwijze en behandelingsmogelijkheden bespreek.

Behandelvormen

Triggerpoint Therapie

Triggerpoint Therapie wordt ingezet om myofasciale triggerpoints (MTP's) te behandelen. Myofasciale Triggerpoints (MTP's) zijn kleine pijnlijke verkrampingen, gelegen in een strakke band van dwarsgestreepte spiervezelsmeestal midden op in spier die aanvoelen als verhardingen of 'knoopjes'. Deze spierknoop kan pijn veroorzaken op de plaats zelf, maar vaak ook op een totaal andere plaats in het lichaam. Spierknopen kunnen specifieke lokale pijn geven, maar kunnen ook uitstralende pijn (referred pain) veroorzaken. Men ervaart dan klachten op een andere plek in het lichaam dan waar de spierknopen actief zijn. Een zeer veel voorkomende klacht is dat men hoofdpijn heeft door triggerpoints in de diepe kleine nekspieren of spieren gelegen in de hals regio.

Myofasciale triggerpoint therapie is een vorm van behandelen van pijnen, die hun oorzaak vinden in verkeerd functioneren van spieren en gewrichten. Redenen over het ontstaan van triggerpoints -overbelasting van spieren (herhaaldelijk uitvoeren van een beweging) -als spieren langdurig statisch aangespannen worden -als spieren langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn -overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding -langdurige stress -spanning brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid plotseling schokken, valpartijen, botsingen, operaties en overige trauma's scheefstand van wervels, beenlengteverschil, scoliose emotie -levensstijl (drink-eetgewoonten, bewegen)

Dry Needling

Als erkend neuromusculair triggerpoint specialist ben ik bevoegd en gespecialiseerd om deze specialistische techniek toe te passen.

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald via de huid in een spier wordt ingebracht. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van spiergerelateerde problemen en veelal veroorzaakt door triggerpoints. "Dry' wil zeggen dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Bij deze methode worden de triggerpoints (spierknopen) aangeprikt. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Uit hygiënisch oogpunt worden de steriele naaldjes voor dry needling éénmalig gebruikt. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur worden ingezet.

Dry needling gebruik ik dagelijks in mijn praktijk en is een onmisbaar behandeltool. Aangezien dry needling een vrij nieuwe behandeltechniek is in Nederland is het belangrijk dat u goed begrijpt wat deze techniek kan doen met u. Dit wordt u uitgelegd in de praktijk.
Tijdens een Dry needling behandeling: De therapeut palpeert en onderzoekt de strakke band in een spier. Indien actieve triggerpoints worden aangetroffen, wordt met het naaldje voorzichtig de triggerpoints aangeprikt. Dit geeft vaak een niet pijnlijk maar dof gevoel. Op het moment dat het naaldje de triggerpoint aanprikt reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een elektrisch schokje. Voorzichtig behandelt de therapeut de spiervezels die strak staan. Des te meer Local Twitch Responses des te meer de spiervezels loslaten. Vaak geeft deze lokale behandeling de herkenbare uitstralingspijn die een klacht of blessure in stand weet te houden. Bijna altijd is direct of binnen 24 uur na de behandeling een verandering in het voor u bekende pijnpatroon waarneembaar.

Na de behandeling De behandelde spieren moeten worden warm gehouden met hotpacks, dit is rustgevend en ter verbetering van de doorbloeding, meestal gevolgd met enkele rek- en stretchtechnieken om de spieren in functie te verlengen. Na de behandeling kunnen de spieren die aangeprikt zijn flink gevoelig, stijf of als een 'blauwe plek' aanvoelen. Dit kan een aantal uren aanhouden voor de behandelde regio. Vaak de volgende dag is er al minder napijn. De behandelde spieren zijn meer ontspannen en de focus op de voortdurende pijnklachten neemt geleidelijk af. Met de meegegeven thuisoefeningen zult u merken dat het zelf-herstellend vermogen, de bewegelijkheid, door het lijf aan het werk te zetten, kracht en energie zal geven.

Myofasciale Therapie

Om de werking van fascie te kunnen begrijpen is alleen de kennis van anatomie en fysiologie niet voldoende. De fascie als verbindend orgaan staat direct in verbinding met de huid, spieren, pezen, ligamenten, organen, zenuwen, en botten. En is daarom uiterst belangrijk in de informatievoorziening, de houding en de beweeglijkheid van ons lichaam. Het fasciale systeem oppervlakkig en/of diep kan veel restricties (blokkades) geven in de hele spierketen van ons bewegingsapparaat. Een verstoring kan tal van klachten veroorzaken waardoor bepaalde weefsels kunnen gaan samentrekken en verstrakken. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam. Denk hierbij aan immobiliteit na een enkel- of heuptrauma. Myofasciale therapie in combinatie met stretch- en release technieken, waarbij verlenging van fascia kan leiden tot afname van de (pijn)klachten in het bewegingsapparaat.

Artrogene Therapie

Bij de artrogene behandeling wordt er vanuit gegaan dat als een gewricht niet goed functioneert dit zich kan uiten in de gehele bewegingsketen. De klachten die daar op wijzen zijn bewegingsbeperkingen, pijnklachten en minder soepel kunnen bewegen. Tijdens de behandeling wordt op zoek gegaan naar de oorzaak van de klacht in de totale bewegingsketen. Als een gewricht niet goed functioneert kan de daarbij behorende spier ook zijn werk niet goed doen, en kan de bewegingen zelf niet correct uitgevoerd worden. De behandeling bestaat uit oscillaties of mobiliserende technieken. Oscillatie en mobilisatie technieken zijn gefocust op de wervelkolom en de gewrichten. Mobiliseren heeft als doel het beter laten bewegen van een gewricht en/of voor pijnvermindering zorgen. Mobilisatie kan zowel actief als passief gebeuren waarbij het verschil is; bij actief beweegt iemand zelf mee en bij passief doet de therapeut dit. Artrogene therapie is een zeer milde behandeltechniek en kan hij bij vrijwel alle klachten van het bewegingsapparaat toegepast worden. Door de mobilisaties te combineren met oefentherapie en houdingscorrecties kan het resultaat langdurig aanhouden. Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden: - Lage rug (pijn) klachten - Nek- en schouderklachten - Nekklachten met uitstraling naar de armen - Pijnklachten in de bovenrug Het resultaat van een behandeling is vaak direct maar soms binnen een paar dagen tot een paar weken voor de patiënt duidelijk voelbaar.

Oefentherapie

Oefentherapie is gericht op advies en behandelen van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Deze klachten kunnen ontstaan zijn tijdens het werken, sporten of specifieke klachten aan nek, schouder, bekken of de wervelkolom, maar ook klachten die blijven bestaan na een operatie of ongeval. Ook kunnen klachten ontstaan door een verkeerde beweging, overbelasting, onderbelasting of gewoon omdat het lichaam ouder wordt. Klachten kunnen vanzelf overgaan maar kunnen ook terugkeren. De NeuroMusculaire therapeut kijkt naar uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw gezondheid en uw dagelijkse bezigheden. Tijdens de behandeling wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met uw mogelijkheden en de omstandigheden thuis, op het werk en tijdens het sporten. De behandeling bestaat uit het geven van bewegings- en/of ontspanningsoefeningen en opstellen van behandelplannen, zodat bewegingsklachten kunnen worden voorkomen, verminderd of verholpen. Het opgestelde programma bestaat ook uit oefeningen voor het zelfstandig uitvoeren van de oefeningen in de thuissituatie. Oefentherapie zorgt ervoor dat je sneller hersteld, je houding verbetert en je weer optimaal kunt bewegen. De psychosomatische oefentherapie is een behandelmethode die wordt uitgevoerd als patiënten klachten hebben die te maken hebben met stress, angst of paniek, overspanning, hyperventilatie, burn-outs en psychosomatische klachten. De oefeningen zijn gericht op: Spier versterkende oefeningen stretchoefeningen weerstandsoefeningen ademhaling oefeningen.

Zelf massage triggerpoints

Zelf triggerpoints behandelen ter voorkoming en/of behandeling van klachten. Dit kan met of zonder hulpmiddelen. Ik geef een goede instructie en informeer op welke wijze je dit thuis zelf kunt uitvoeren. Met of zonder gebruik van een triggerpointbal.

Medical Taping Concept

Naast een therapeutische behandeling zoals triggerpoint- dry needling- massage- en/of oefentherapie, kan Medical Taping effectief worden ingezet in de nabehandeling en tegen pijndemping, spierfunctieverbetering, ondersteuning en correcties in spier- en gewrichtsfunctie. Herstelbevordering voor onderstaande blessures; Medical tapen nek- schouderklachten elleboogklachten zoals: tennisarm / golfersarm polsklachten rugklachten / SI gewricht klachten Bil / beenklachten: hamstrings- / knie- / achillespeesklachten enkel- / voetklachten: Hielspoor / hallux-valgus hooikoorts

Wat mensen over Studio Tyara zeggen

Altijd erg tevreden!
Aline Koekoek
De klachten worden goed aangepakt!
Geert de Jonge
Tevreden en is leuk en gezellig
Renate Knol
Super sponsor
Edgar Veurink

Praktijk is aangesloten bij:

Wil jij een neuromusculaire behandeling?

Of het nu gaat om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, of de lichamelijke gevolgen van een ongeluk (lang geleden) of ziekte, of een verkeerde beweging of gewoon omdat het lichaam overbelast of onderbelast is geraakt. Ik inventariseer en onderzoek tijdens uw eerste bezoek uw klacht en het klachtenverloop en start in overleg met u een behandelplan waarbij ik afhankelijk van uw klachten de juiste werkwijze en behandelingsmogelijkheden aanpak.