Fysiotherapie
De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging, en heeft veel kennis over het menselijke lichaam. Fysiotherapie helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van de lichamelijke klachten, ontstaan door bijvoorbeeld: overbelasting/onderbelasting, ziekte, ongeval, operatie of een aangeboren afwijking. Het doel is om het voorkomen, opheffen of verminderen van beperkingen en is onder andere gericht op pijnbestrijding en het verbeteren van de mobiliteit. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zodat vastgesteld kan worden of je gebaat bent bij fysiotherapie of toch eerst naar je huisarts moet. Indien je een verwijzing hebt van de huisarts of medisch specialist is een uitgebreid gesprek niet nodig. Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, wordt er samen gezocht naar de mogelijke oorzaken van de klachten. Ook de persoonlijke doelen zijn belangrijk. Wat hoop je met de behandeling te bereiken?. Wat wil je (weer) kunnen?. Na het gesprek vindt er een uitgebreid onderzoek plaats. Niet alleen van het aangedane lichaamsdeel, maar wordt er gekeken naar het gehele lichaam, en welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt. De basis is dat we een mens zien als één functioneel systeem. Als de fysiotherapeutische diagnose is gesteld, wordt er een behandelplan opgesteld en besproken. De fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. De therapie is gericht op het scheppen van voorwaarden zodat je lichaam sneller en beter kan herstellen. De behandeling zal afhankelijk van de klacht/vraag, bestaan uit: informatie en adviezen, oefentherapie, huiswerk oefeningen, massage, mobilisatie, tapen of dry needling. Tevens is Studio Tyara gespecialiseerd in fascie en litteken therapie
Behandelvormen
Oefentherapie
Oefentherapie is gericht op advies en behandelen van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Deze klachten kunnen ontstaan zijn tijdens het werken, sporten of specifieke klachten aan nek, schouder, bekken of de wervelkolom, maar ook klachten die blijven bestaan na een operatie of ongeval. Ook kunnen klachten ontstaan door een verkeerde beweging, overbelasting, onderbelasting of gewoon omdat het lichaam ouder wordt. Klachten kunnen vanzelf overgaan maar kunnen ook terugkeren. De therapeut kijkt naar uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw gezondheid, klacht en uw dagelijkse bezigheden. Tijdens de behandeling wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met uw mogelijkheden en de omstandigheden thuis, op het werk en tijdens het sporten. De behandeling bestaat uit het geven van bewegings- en/of ontspanningsoefeningen en opstellen van behandelplan, zodat bewegingsklachten kunnen worden voorkomen, verminderd of verholpen. Het opgestelde programma bestaat ook uit oefeningen voor het zelfstandig uitvoeren van de oefeningen in de thuissituatie. Oefentherapie zorgt ervoor dat je sneller hersteld, je houding verbetert en je weer optimaal kunt bewegen. De oefeningen zijn gericht op: Spier versterkende oefeningen stretchoefeningen weerstandsoefeningen ademhaling oefeningen.
Herstel training
Na een (sport) blessure of een operatie terugkeren om te gaan sporten. Onder begeleiding, met verantwoorde trainingsopbouw werken aan de CLUKS, de CLUKS staan voor: Coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Om zo stap voor stap terug te keren naar het gewenste sportniveau. De training bestaat uit training onder begeleiding en trainingsoefeningen voor thuis of sportschool. In de oefenruimte wordt voor de training gebruik gemaakt van simpele trainingsmiddelen zoals: dynabands, dumbells, stapladder, ballen, wiebelplanken enz. om ook het trainen thuis mogelijk te maken.
Sport therapie
Voor acute blessures of overbelasting blessures, voor de sporter als ook de niet-sporter. Het verschil tussen sporttherapie en sportmassage is voornamelijk het arsenaal aan technieken om 'complexe' klachten te behandelen. De sporttherapeut (die vaak is begonnen als sportmasseur zoals ik) hanteert naast de klassieke massagegrepen (strijkingen, knedingen, schuddingen en kloppingen) ook gewrichtsmobilisaties, bindweefseltechnieken en triggerpoint-technieken. Deze worden gecombineerd toegepast in een (gestructureerde) behandeling met het oog op het gewenste resultaat. Ook wordt er aandacht geschonken aan primaire en secundaire (voorkoming van recidief) preventie. Sporttherapie is een vorm van therapie voor sporters van alle niveaus. Van beginner tot topsporter, amateur tot professioneel. De sporttherapeut heeft het doel de sporter te helpen in het verbeteren of herstellen van (sport)blessures of langdurige (chronische) klachten aan het bewegingsapparaat en weer terug te begeleiden naar de sport.
Mobiliseren
Bij de artrogene behandeling wordt er vanuit gegaan dat als een gewricht niet goed functioneert dit zich kan uiten in de gehele bewegingsketen. De klachten die daar op wijzen zijn bewegingsbeperkingen, pijnklachten en minder soepel kunnen bewegen. Tijdens de behandeling wordt op zoek gegaan naar de oorzaak van de klacht in de totale bewegingsketen. Als een gewricht niet goed functioneert kan de daarbij behorende spier ook zijn werk niet goed doen, en kan de bewegingen zelf niet correct uitgevoerd worden. De behandeling bestaat uit oscillaties of mobiliserende technieken. Oscillatie en mobilisatie technieken zijn gefocust op de wervelkolom en de gewrichten. Mobiliseren heeft als doel het beter laten bewegen van een gewricht en/of voor pijnvermindering zorgen. Mobilisatie kan zowel actief als passief gebeuren waarbij het verschil is; bij actief beweegt iemand zelf mee en bij passief doet de therapeut dit. Artrogene therapie is een zeer milde behandeltechniek en kan bij vrijwel alle klachten van het bewegingsapparaat toegepast worden. Door de mobilisaties te combineren met oefentherapie en houdingscorrecties kan het resultaat langdurig aanhouden. Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden: - Lage rug (pijn) klachten - Nek- en schouderklachten - Nekklachten met uitstraling naar de armen - Pijnklachten in de bovenrug Het resultaat van een behandeling is vaak direct maar soms binnen een paar dagen tot een paar weken voor de patiënt duidelijk voelbaar.- Lage rug (pijn) klachten - Nek- en schouderklachten - Nekklachten met uitstraling naar de armen - Pijnklachten in de bovenrug Het resultaat van een behandeling is vaak direct maar soms binnen een paar dagen tot een paar weken voor de patiënt duidelijk voelbaar.
Dry Needling
Als erkend neuromusculair triggerpoint specialist ben ik bevoegd en gespecialiseerd om deze specialistische techniek toe te passen.
Wat is Dry Needling?
Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald via de huid in een spier wordt ingebracht. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van spier gerelateerde problemen en veelal veroorzaakt door triggerpoints. "Dry' wil zeggen dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Bij deze methode worden de triggerpoints (spierknopen) aangeprikt. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Uit hygiënisch oogpunt worden de steriele naaldjes voor dry needling éénmalig gebruikt. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur worden ingezet.
Dry needling gebruik ik dagelijks in mijn praktijk en is een onmisbaar behandeltool. Aangezien dry needling een vrij nieuwe behandeltechniek is in Nederland is het belangrijk dat u goed begrijpt wat deze techniek kan doen met u. Dit wordt u uitgelegd in de praktijk.
Tijdens een Dry needling behandeling: De therapeut palpeert en onderzoekt de strakke band in een spier. Indien actieve triggerpoints worden aangetroffen, wordt met het naaldje voorzichtig de triggerpoints aangeprikt. Dit geeft vaak een niet pijnlijk maar dof gevoel. Op het moment dat het naaldje de triggerpoint aanprikt reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een elektrisch schokje. Voorzichtig behandelt de therapeut de spiervezels die strak staan. Des te meer Local Twitch Responses des te meer de spiervezels loslaten. Vaak geeft deze lokale behandeling de herkenbare uitstralingspijn die een klacht of blessure in stand weet te houden. Bijna altijd is direct of binnen 24 uur na de behandeling een verandering in het voor u bekende pijnpatroon waarneembaar.
Na de behandeling: De behandelde spieren moeten worden warm gehouden met hotpacks, dit is rustgevend en ter verbetering van de doorbloeding, meestal gevolgd met enkele rek- en stretchtechnieken om de spieren in functie te verlengen. Na de behandeling kunnen de spieren die aangeprikt zijn flink gevoelig, stijf of als een 'blauwe plek' aanvoelen. Dit kan een aantal uren aanhouden voor de behandelde regio. Vaak de volgende dag is er al minder napijn. De behandelde spieren zijn meer ontspannen en de focus op de voortdurende pijnklachten neemt geleidelijk af. Met de meegegeven thuisoefeningen zult u merken dat het zelf-herstellend vermogen, de bewegelijkheid, door het lijf aan het werk te zetten, kracht en energie zal geven.
Medical Taping Concept
Naast een therapeutische behandeling zoals triggerpoint- dry needling- massage- en/of oefentherapie, kan Medical Taping effectief worden ingezet in de nabehandeling en tegen pijndemping, spierfunctieverbetering, ondersteuning en correcties in spier- en gewrichtsfunctie. Herstelbevordering voor onderstaande blessures; Medical tapen nek- schouderklachten elleboogklachten zoals: tennisarm / golfersarm polsklachten rugklachten / SI gewricht klachten Bil / beenklachten: hamstrings- / knie- / achillespeesklachten enkel- / voetklachten: Hielspoor / hallux-valgus hooikoorts.
Tapen en Bandageren
Het is mogelijk om blessures te voorkomen of te verlichten door tape of bandages te gebruiken voor ondersteuning en stabilisatie. Tape en/of bandages beschermen en ondersteunen snel geblesseerde gewrichten, banden en spieren op een betrouwbare wijze en zonder de kans op bijwerkingen. Bandageren zorgt voor verschillende soorten druk en stabilisatie die steun voor elk gewricht kan bieden.
Ook kan tape bijdragen aan de genezing na een blessure. Daarnaast verbeteren de druk-kernmerken de stofwisseling,
wat zwelling beperkt en verkrampt weefsel sneller verlicht.
De klassieke tape is een witte niet-elastisch, klevend, scheurbaar verband op linnenbasis. De belangrijkste eigenschap van deze tape is het beperken van een beweging. Zoals bv met het naar binnen bewegen van de enkel (inversietrauma) bij voetbal. Na een acuut letsel kan het herstel bevorderend werken om extra versteviging aan het gewricht te geven en om rust te nemen. Een bandages is een elastische kleefpleister met een hypoallergene kleeflaag, het materiaal is sterk, en elastisch zowel in de lengte als in de breedte. Tape en bandages kunnen: -stabiliseren na een acute blessure en bescherming en steun bieden in de genezingsfase. -helpen bij chronische pijn (wat vaak het geval is na een bv enkelblessure) -de genezing stimuleren door weefsel te comprimeren.
Litteken behandeling met fysiotherapie
Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep fysiotherapie voor littekenweefsel moeten volgen. Dit bespaart je namelijk een hoop ellende en lelijke littekens. Medische ingrepen, zoals een operatie en bestraling, maar ook een trauma of brandwonden veroorzaken een litteken in de verschillende huid- en bindweefsellagen. Dit littekenweefsel ziet er niet alleen niet zo mooi uit, het kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken, met pijn en functiestoornissen tot gevolg, en klachten veroorzaken van het houdings- en bewegingsapparaat.
Er zijn diverse bekende voorbeelden, zoals:
- Pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen
- Rugklachten na buikoperaties
- Buikklachten na rugoperaties
- Minder kracht
- Vochtophoping (oedeem)
- Een ingetrokken en pijnlijk litteken als extra punt
Een litteken behandeling bij de fysipotherapeut is anders dan bij de meeste huidtherapeuten. Er wordt gewerkt met een combinatie van technieken die het herstel van het weefsel bevorderen.
De gebruikte technieken zijn:
- Myofasciale technieken
- Manuele technieken
- Speciale tape technieken
- Oefeningen
- Het versoepelen van stug littekenweefsel met speciale tools.
Deze combinatie van technieken zorgt ervoor dat het weefsel gezonder wordt. Dat merk je direct. Littekenweefsel is stug bindweefsel, waar weinig of helemaal geen voeding in komt. Het gevolg is dat er verschrompeling, verkleving en verharding ontstaat.
Alle huid- en bindweefsellagen hebben sensoren die gevoelig zijn voor druk, trekkracht en pijnprikkels. Door verschrompeling neemt de gevoeligheid van de sensoren toe. Het gevolg hiervan is dat je minder gaat bewegen, omdat dit onprettig of zelfs pijnlijk is.
Minder bewegen zorgt er weer voor dat de doorstroming met voedingsstoffen en bouwstoffen afneemt. Daardoor ontstaat er een negatieve spiraal met nog meer littekenweefsel tot gevolg.
Bijna elk soort litteken is te behandelen, zowel oude als nieuwe. Littekens worden voelbaar zachter en zichtbaar mooier. Ook de functiestoornissen worden effectief aangepakt.
In het eerste consult wordt het litteken en de eventuele functiestoornis beoordeeld, en kan er een behandelplan gemaakt worden.
Wat mensen over Studio Tyara zeggen
Praktijk is aangesloten bij:
Wil jij een sportmassage?
Of het nu gaat om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, of de lichamelijke gevolgen van een ongeluk (lang geleden) of ziekte, of een verkeerde beweging of gewoon omdat het lichaam overbelast of onderbelast is geraakt. Ik inventariseer en onderzoek tijdens uw eerste bezoek uw klacht en het klachtenverloop en start in overleg met u een behandelplan waarbij ik afhankelijk van uw klachten de juiste werkwijze en behandelingsmogelijkheden aanpak.